Verhuizen

Vervangende toestemming bij verhuizing

Het komt vaak voor dat mensen na hun scheiding een nieuwe partner vinden die ver weg woont, of zelfs in het buitenland woont. Als je de kinderen meeneemt dan kan de achterblijvende partner opeens de kinderen veel minder vaak zien, of de kinderen moeten ver reizen. Het is daarom ook niet toegestaan om zonder instemming van de andere ouder met de kinderen te verhuizen als je niet in de buurt blijft wonen. Lukt het niet om het er samen over eens te worden dan kun je de rechter om vervangende toestemming vragen.

Welke regels hanteert de rechtbank bij het beoordelen van een verzoek om verhuizing?

Volgens de rechtsspraak spelen alle relevante omstandigheden een rol bij een beslissing met betrekking tot verhuizing. Er is wel een vaste lijn in te herkennen:

  • Is verhuizing noodzakelijk
  • Een afweging van de belangen van het kind en de ouders
  • Hoe is de verhuizing voorbereid
  • Zijn mogelijkheden om te zorgen dat de achterblijvende ouder de kinderen veel kan blijven zien
  • Zijn ouders nog in staat om samen te overleggen
  • Kan de vertrekkende ouder de kosten van de reizen betalen om te zorgen dat het kind regelmatig de andere ouder kan blijven zien

Verhuizing is noodzakelijk als er geen enkel ander alternatief gevonden kan worden. Bijvoorbeeld als een moeder terug gaat naar haar geboorteland omdat zij in Nederland geen uitzicht heeft op woonruimte en werk. Het feit dat de nieuwe partner verder weg woont, wordt over het algemeen niet als noodzaak gezien.

Ook met deze regels blijft het lastig om te voorspellen wat een rechter zal beslissen omdat iedere zaak weer anders is. Zeker is, dat een goede voorbereiding van de verhuizing en het rekening houden met de andere ouder erg belangrijk is.

Verhuizen zonder toestemming

Verhuizen met de kinderen zonder toestemming van de andere ouder of de rechter kan vervelende gevolgen hebben. Stel dat de moeder met kind verhuist, dan kan de rechter beslissen dat het kind voortaan bij vader gaat wonen. De rechter kan ook eisen dat de verhuisde ouder weer terug komt en huisvesting zoekt op een ander plek.

Contact

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Stuur me een bericht of neem telefonisch contact met me op.

073-5478253 marja@appunn.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×