Scheiden en de eigen woning

Wanneer moet de woning verkocht worden?

Als je gaat scheiden en geen van beide personen is in staat om de hypotheek over te nemen, dan zo op termijn de woning verkocht moeten worden. Het is niet zo dat dit meteen bij de echtscheiding moet gebeuren. In de praktijk zijn meerdere opties.

Nog twee jaar de woning samen behouden

Fiscaal is het goed mogelijk om de gezamenlijke woning nog twee jaar te behouden terwijl een van de partners al ergens anders woont. Er blijft in die periode 100% aftrek van de hypotheekrente mogelijk, ook als degene die ergens anders woont de hypotheekrente betaalt. Dit is een overgangsregeling die geldt bij scheidingen. Door die twee jaar is er meer tijd om te kijken naar een andere woning.

Woning langer dan twee jaar samen behouden

Je kunt ook samen afspreken de woning langer dan twee jaar samen te behouden. Als een van de partners meer dan twee jaar weg is dan verandert er wel het nodige. Degene die er niet meer woont heeft 50% eigendom van een niet zelfde bewoonde eigen woning en wordt daarvoor in Box III belast. De hypotheekrente is alleen nog aftrekbaar voor degene die in de woning woont, maar dan alleen voor het deel dat hij of zij daar eigenaar van is. Meestal is dat 50%. Dat betekent dus dat voor 50% geen hypotheekrente aftrek meer kan worden gevraagd.

Overigens is het zo dat je volgens de wet een maximale periode van vijf jaar kunt afspreken dat de woning gezamenlijk blijft. Na die periode kan elk van de eigenaren altijd eisen dat de woning alsnog wordt verkocht.

Het lukt niet om de woning te verkopen

Het komt de laatste tijd steeds minder vaak voor, maar het kan gebeuren dat je samen hebt afgesproken dat de woning verkocht wordt, maar dat er geen kopers zijn. Je blijft samen eigenaar van de woning en helaas is het ook in dit geval zo dat na verloop van twee jaar degene die niet in de woning woont geen fiscale aftrek meer heeft als hij of zij nog hypotheekrente betaalt. In plaats daarvan wordt het eigendomsdeel belast in box III. Als degene die in de woning woont alle hypotheekrente betaalt, dan heeft deze na twee jaar ook nog maar aftrek voor de helft van de hypotheekrente.

Hele mooie oplossingen zijn er niet in dit geval. Het is wel belangrijk om hierover met elkaar in overleg te blijven.

Contact

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Stuur me een bericht of neem telefonisch contact met me op.

073-5478253 marja@appunn.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×