Hoe maak ik een alimentatieberekening?
Het opstellen van een alimentatieberekening
Een alimentatieberekening maak ik altijd aan de hand van de Tremanormen. Dat zijn de richtlijnen die alle rechtbanken in Nederland gebruiken in een alimentatieprocedure. Ze zijn gewoon te vinden op internet, maar het toepassen van de Tremanormen is maatwerk. Als wij samen de financiële gegevens in een alimentatierekenprogramma invullen weet je wel snel waar je aan toe bent. Dat kan gewoon tijdens een bespreking, zodat je zelf ziet wat er belangrijk is en wat niet.
De alimentatieberekening bij kinderalimentatie
De rekenmethode voor kinderalimentatie is de laatste jaren flink vereenvoudigd en er spelen maar een paar factoren een rol in die berekening. Toch blijkt het soms nog lastig te zijn een goede berekening te maken. Bijvoorbeeld als niet duidelijk is hoe hoog het inkomen is of als er sprake is van een samengesteld gezin.
De alimentatieberekening bij partneralimentatie
Bij een berekening partneralimentatie moeten we met heel veel omstandigheden rekening houden. Kan iemand bijvoorbeeld meer gaan werken zodat er minder alimentatie nodig is, of juist niet? Na scheiding heeft een alleenstaande ouder veel belastingvoordelen. Daardoor blijkt er vaak meer mogelijk dan aanvankelijk gedacht. Je hebt zelf veel vrijheid bij het vaststellen van het bedrag, maar ook bij de duur. Standaard is er gedurende 12 jaar een verplichting om partneralimentatie te betalen. Maar daar mag je ook van afwijken als je het daar samen over eens bent.
Natuurlijk nemen we tijdens een gesprek alle mogelijkheden door aan de hand van alle financiële gegevens.