Co-ouderschap

Wat betekent co-ouderschap eigenlijk?

Veel ouders willen na hun scheiding de zorg over de kinderen fifty-fifty verdelen. Ze willen dus ieder de helft van de tijd voor de kinderen zorgen. Vaak wordt gedacht dat je bij co-ouderschap altijd op deze manier moet werken. Je kunt echter ook hele andere afspraken maken. Ik begin altijd om te kijken wat ieders werktijden zijn. Dan proberen we zoveel mogelijk ideeën te krijgen van mogelijke regelingen voor de kinderen. Soms is een verdeling waarbij de kinderen drie dagen bij de ene ouder zijn en drie dagen bij de andere ouder goed en ook dan spreek je van co-ouderschap.

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat het overleg tussen de ouders goed is. Zij zijn immers beiden betrokken bij de dagelijkse opvoeding.

Ik hoor vaak dat mensen denken dat er bij co-ouderschap geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden. Dat is een misverstand. Ook als er co-ouderschap is kijken we welke kinderalimentatie er betaald moet worden volgens de Trema-normen. Je kunt wel afspreken dat er geen alimentatie betaald wordt en dat er in plaats daarvan een kinderrekening is waar ieder een bedrag op stort. Dan moet je samen wel goede afspraken kunnen maken over de kosten en ook beiden inzage hebben in de kinderrekeningen.

Hoeveel wisselmomenten zijn wenselijk?

Het spreekt voor zich dat het voor kinderen niet fijn is als ze om de dag hun spullen moeten pakken om naar de andere ouder te gaan. Je moet dus proberen om zo weinig mogelijk wisselmomenten te hebben. Aan de andere kant is het voor hele kleine kinderen fijn als ze beide ouders vaak zien. Voor kleine kinderen sluit het dus minder aan om een regeling te maken waarbij ze de ene week bij de ene ouder zijn en de andere week bij de andere ouder. Dan is het raadzaam om iets kortere periodes af te spreken. In alle gevallen kijk je natuurlijk goed naar je eigen kinderen en met welke regeling zij het beste kunnen opgroeien en in contact kunnen blijven met beide ouders.

Contact

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Stuur me een bericht of neem telefonisch contact met me op.

073-5478253 marja@appunn.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×